Monday, November 17, 2008

Kek Pisang Dan Ceklat Mak!

Ta daaa!!! Inniewlah dia kek pertama yang mak buat from scratch, uols!! ad-dinch masak pakai guna hat ready-made tepung bagai tu, yek?? Tak mainlah cheating cheating nih! Hiks.... tapi kalau roti cana segera bolehlah jugak.. mahunya sakit tulang balakang kalau nak buat roti canai from scratch!

Actually mak buat kek ni pun ada sebabnya - antara sebabnya ialah kerna besday Avang dan oleh kerna cik abang tu takde kat negara bertuah ni on his birthday, so mak bagi gifts, card and buat kek untuk dia ni at the weekendlah kekdahnya. Kesian dia sebab memang sah sah dia sambut besday sensorang kat apartment dia kat Belgium ittew (tatawlah kalau dia unggah bawak balik jantan ke hapa ke...mrasa mak bagi penampor jepun karang!)




Tak nampak berapa edible noh?? Tapi rasa dia boleh tahanlah noks... ye lah mak ni amatur; bukan pro! Ni resipi ni mak hambek from BBC website. Originally untuk dua tin kek tapi sebab mak nak cuba try test dulu, so mak guna semua weight dlm resipi tu separuh. Mak rasa yang ni memang silap mak sebab taks emestinya kalau nak buat separuh kek, ingredients pun kena separuh.

Cuba bayangkan kalau kek ni soh mak guna tiga bijik telur ayam... kalau mak nak buat separuh?? Takkan nak guna 1.5 bijik telur pulak??? Mrasa garuk kepala dan telor sendirik! **ops!

Ni ingredients Kek Cokelat & Pisang inniew:

1) 100 g plain chocolate (mak guna dark chocolate)
2) 150 g unsalted butter, softened (let it soft dulus ebelum guna..kang berketul payah nak kacau!)
3) 175 g golden caster sugar
4) 3 eggs , beaten (oopsss mak silap malam ittew..mak dinch "beat" pun telor sebijik nih!)
5) 175 g self-raising flour
6) 1 level teaspoonful baking powder
7) 25 g cocoa powder
8) 2 large bananas, peeled and mashed (silap mak malam ittew sebab mak guna pisang separa masak! Adehhh!!!)

Untuk topping pulak (namanya Streusel Topping):

1) 25 g unsalted butter
2) 2 generous tablespoon plain flour
3) 1 level tablespoon demerara sugar
4) Pecan nuts, chopped to make tablespoon

Preparation:

1) Oven - 180 celcius (fan assisted oven) or 160 celcius (gas 4). Bakar selama 45 minit!

Kalau nak soh mak buat cara cara nyer sekali tu lenkali nah?? Mak tadak masa..or better still, mak akan buat entry ittew kalau kaki mak tak sakit, leyy??? :P



Dah siap untuk dimakan bersama Avang. Kesian dia, lilin kek besday pun mak tak beli. Apalah punyer bini mak ni kan??? **meraong!!!!!!!!!!!


p/s tengoklah kot hoh kalau mak ado masa mak akan cerita threesome mak termasuk memamam dua lemang sekaligus di Vault on Sunday. Mrasa!

No comments:

Post a Comment